Iwein Segers geïnterviewd

Eind november gaf Iwein Segers zijn vaste job op als assistent-bibliothecaris. Dit om zich met volle kracht op zijn carrière als komiek te storten. Een juiste keuze, zo bleek op zaterdag 16 januari, want Iwein Segers won de publieksprijs in Leiden, op het grootste cabaretfestival van onze noorderburen. Deze prestigieuze wedstrijd betekende voor de carrières van onder andere Alex Agnew en Wim Helsen de doorbraak in Nederland. Op 29 februari brengt hij een try-out van ’25 jaar Iwein Segers’ in Zenith.

De afbeelding “http://farm4.static.flickr.com/3055/2292419894_e76256e4d2_m.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.
De afbeelding “http://farm3.static.flickr.com/2316/2292419896_5f89c21c9d_m.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Zenith: Iwein, mis je de bibliotheek nog niet?
Helemaal niet. De bib was saai werk. Ik heb ook mijn eigen bibliotheekje thuis want ik koop zelf veel boeken. Bij bibliotheken moet je die boeken altijd terug geven, dat is wel een beetje jammer.

Dat heb je inderdaad met bibliotheken. Heb je soms rare dingen gevonden in die boeken?
Er zat eens een creepy foto tussen van iemand bij een graf. Zand kom je ook dikwijls tegen, van mensen die naar de zee gaan, en boeken waar de hond een stuk heeft uitgebeten.

Was die bib een inspiratiebron voor je comedy?
Eigenlijk niet. Ik ben echt blij dat ik nu voltijds cabaret kan doen en uit de bib weg ben.

Cabaret zeg je, heb je de stand-up comedy vaarwel gezegd?
Ik ben in november 2006 begonnen als aankondiger van Admiral Freebee en ik heb op dat elan meegedaan aan de Comedy Casino Cup. Op de finalistentoer was ik dan altijd een beetje de vreemde eend in de bijt. Xander De Rijcke en Philippe Geubels doen stand-up en ik deed iets anders. Ondertussen ben ik meer de cabaretrichting uitgegaan. Door mijn prijs op het Leids Cabaret Festival voel ik me nu ook enorm bevestigd in de richting die ik gekozen heb. Door in de finale te geraken mag ik nu ook 50 optredens gaan doen met de finalistentournee in Nederland. Dat is de mooiste prijs die er aan vast hangt.

Wat is cabaret voor jou?
Wat ik doe is eigenlijk meta-, een reflectie òp cabaret. Het is een sneer naar de iedereenberoemdcultuur die bijvoorbeeld in Idool gepromoot wordt. In de Iwein Segers die je kent van het podium zit heel veel van de echte, maar ik hang op het podium enorm de flauwe banale uit, die er alles aan doet om daar te kunnen staan.

Wat jij brengt op het podium is vrij uniek, in die zin dat je niet echt duidelijk aansluit bij de Vlaamse humortraditie.
Andy Kaufman, die man inspireert me wel. Het ligt ook een beetje in de lijn van wat mijn held Ricky Gervais doet in Xtras en in zijn stand-up shows.

Vanwaar de titel van je show ’25 jaar Iwein Segers’?
Daarnet sprak ik van november 2006, maar eigenlijk liggen de diepste roots van mijn carrière op mijn 3 jaar. Mijn moeder was me kwijt in de Delhaize en toen ze me terugvond was ik de mensen rond mij, het publiek dus, aan het onderhouden met mijn vrolijke lach en liedjes. Wanneer de show in première gaat, ben ik 28. Vandaar.

Hoe moet het jubileum van ‘50 jaar Iwein Segers’ er uitzien?
Eerst zal er nog een comeback aan vooraf gaan, in ieder geval. Het wordt een terugblik op het Leids Cabaret Festival en mijn optreden in Dendermonde. Marlon Brando zal er ook zijn om nog wat wijsheden mee te geven.

Tot slot. Lachen is gezond en jij bent iemand die mensen aan het lachen brengt. Ben je een gezondheidsgoeroe?
Breng ik mensen alleen maar aan het lachen? Ik wil ze daarnaast ook graag bang en soms boos maken. Een lach en een traan. Het is geen slechte omschrijving anderzijds, want het goeroeding zit ook in de show die ik aan het maken ben.

Bedankt voor het interview!
Tot in Dendermonde, ik kijk er naar uit! Door die 50 optredens in Nederland heb ik in Vlaanderen heel wat moeten afzeggen. Het is één van de enige optredens die ik momenteel staan heb in Vlaanderen.

Iwein Segers is samen met Thomas Smith bij ons te gast op vrijdag 29 februari 2008.

Geen opmerkingen: