Review Henk Rijckaert

Op 3 oktober bracht Henk Rijckaert één van de laatste try-outs van zijn nieuwe show 'Karton' in Zenith.

"Henk Rijckaert is volwassen geworden," heet het. Henk is aan het verbouwen en die onderneming, die meteen een metafoor is voor de groeipijnen waar al zijn generatiegenoten mee te maken krijgen, heeft stof genoeg opgeleverd. Niet enkel in zijn woonkamer, maar ook voor een avondvullende voorstelling.

Henk zou ook de deur naar cabaret achter zich gesloten hebben en een flinke stap richting pure stand-up comedy gezet hebben. Toch is er nog steeds ruimte voor een ontroerend lied, een flinke rode draad en een passend slotakkoord. Er staat zelfs een volledig drumstel op het podium. Henk is toch vooral gewoon Henk gebleven. En zo hebben we hem graag. Vlaanderens sympathiekste bakkenbaarddrager doet waar hij goed in is. Hij trekt je mee in zijn wondere wereld van opmerkelijke gedachtensprongen. Een reis die de toeschouwer bitter weinig moeite kost door de manier waarop Henk hem weet te verbeelden.

De ex-Lunatic verstaat als geen ander de kunst een personage neer te zetten in een imaginaire omgeving. Of het nu een gepimpte stofzuiger is of een debiele spermatozoïde, je ziet het zo voor je. En dat is net de grote kracht van deze comedian. Want dat is Henk Rijckaert, een volstrekt uniek comedian, zonder dat je er een labeltje hoeft op te plakken.


Review: Joris Velleman

Geen opmerkingen: